Drukveren

Drukveren

Drukveren zijn net als trekveren en torsieveren gewikkelde veren en zijn in een uitgebreid scala aan groottes, materiaalsoorten en uitvoeringen te verkrijgen. Ze kunnen daardoor worden gebruikt in de meest uiteenlopende toepassingen, denk daarbij aan drukschakelaars, fietsenzadels, balpennen, afstandhouders, maar ook automobielen.

De fabriek van Technische Veren Twente beschikt over een machinepark waarmee, volledig op klantvraag, drukveren op maat kunnen worden vervaardigd. Afhankelijk van de toepassing is het mogelijk om de drukveer in iedere vorm en maatvoering te produceren. Veren met een (on)gelijke spoed, tonvormig, conisch etc. Onze productiemethodieken zijn er op ingericht drukveren met een draaddikte van 0.1mm tot 7mm te verwerken uit uiteenlopende materiaalsoorten, waaronder:

 • Roestvast verenstaal: RVS 301 / 302 (Werkstof 1.4310), RVS 316 (Werkstof 1.4401)
 • Klasse-C Verenstaal volgens EN 10270-1
 • Fosforbrons (CuSn6, CuSn9)
 • Inconel X750 / Alloy 718

Natuurlijk is het mogelijk om ook uit andere (verende) metalen drukveren te vervaardigen, denk hierbij bijvoorbeeld aan plat (flach) of vierkant draad, neemt u hiervoor contact met ons op.

Geslepen drukveren

De veren van Technische Veren Twente worden standaard voorzien van een warmtebehandeling. Desgewenst kunnen de drukveren worden geslepen in degeavanceerde slijperij. Mocht er behoefte zijn om de drukveren te voorzien van een aanvullende behandeling, dan zijn hiertoe ook uitgebreide mogelijkheden. Denk hierbij aan:

 • Kogelstralen
 • Fosfatteren / Parkeriseren
 • Verchromen
 • Verzinken
 • Vernikkelen
 • Passiveren

Snelle levertijd

De fabriek van Technische Veren Twente beschikt over een grote productiecapaciteit, en is daardoor in staat de drukveren snel te leveren. In overleg leveren we de veren op de dag van productie nog bij u 'in de lijn' af.

Zoekt u een drukveer die moet voldoen aan specifieke eigenschappen en wilt u hierover advies? Neem dan gerust contact op met één van onze engineers. We helpen u graag verder!

 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Vraag een offerte aan!

Veelgestelde vragen over drukveren

 • Hoe bereken ik de kracht van een drukveer?
  De kracht die een drukveer voortbrengt hangt van verschillende variabelen af. Allereerst is de draaddikte van belang. Hoe dikker de draad, des te stugger, waardoor de veer uiteindelijk meer kracht kan genereren. Hierbij is het ook van belang voor welke type materiaal er gekozen wordt. Verder zijn de afmetingen van de veer bepalend voor het krachtenverloop. Er is hierin een samenspel tussen buitendiameter, (onbelaste) lengte en het aantal windingen. Er zijn op internet tools te vinden die u helpen met het berekenen van een drukveer, echter kunnen wij dit ook voor u doen. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.
 • Uit welke materialen verwerkt Technische Veren Twente drukveren?
  Wij maken drukveren uit alle verende metalen uit rond (of vierkant) draad. Denk aan verenstaal, RVS Verenstaal, Fosforbrons of Alloy (Inconel). Zie onze materialen-pagina voor een overzicht.
 • Zit er verschil in de te leveren kracht tussen een drukveer uit verenstaal en RVS verenstaal?
  Ja, echter minimaal. Een drukveer uit verenstaal bevat in vergelijking met een drukveer uit RVS verenstaal meer koolstof en heeft daarom een hogere treksterkte. Dit voordeel in kracht weegt vaak niet op tegen de voordelen die het gebruik van RVS Verenstaal met zich mee brengt. Een drukveer uit RVS Verenstaal is duurzamer door een hogere resistentie tegen vuil en vocht en zal daarom ook langer aan de gevraagde functie voldoen. Het verschil in kracht is vaak op te heffen door de drukveer anders te ontwerpen. Wilt u uw drukveer uitvoeren in verenstaal, dan kunt u deze nadien door ons laten verzinken.
 • Is het mogelijk om een prototype van een drukveer te bestellen?
  Het vervaardigen van prototypes is mogelijk. Bij vervaardiging wordt ook beoordeeld of het gevraagde prototype in serie voort te brengen is. Indien we moeilijkheden zien, zullen we hiervoor verbetervoorstellen aandragen.