Dé high-tech verenfabriek
+31 541 58 52 52 info@tvt.nl

Industriële veren

Alles over industriële veren

Industriële veren voorzien in de benodigde kracht om een product te laten werken. Deze kracht ontstaat door het toepassen van verende materialen in een vorm of product. Industriële veren kunnen worden vervaardigd uit verenbandstaal of verendraadstaal. Denk hierbij aan regulier verenstaalRVS-verenstaalInconel verenstaal, Fosforbrons, etc.

Industriële veren uit draadstaal

De bekendste industriële veren worden vervaardigd uit draad, denk hierbij aan de trekveer of torsieveer, maar de drukveer is misschien wel de bekendste. Minder iconisch zijn de draadveren, zij beschikken over een minder herkenbare vorm, doordat zij in werkelijk iedere vorm, vanuit rond of vierkant draad vervaardigt kunnnen worden.

Drukveren

De drukveer wordt bijvoorbeeld gebruikt in een balpen en zorgt er voor dat je het lipje van de balpen kunt indrukken en zo de pen kunt gaan gebruiken. Maar ook komen ze als grotere variant voor in de vering van bijvoorbeeld auto’s of vrachtwagens. Tussen deze 2 uitersten zit een enorm scala aan mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat er ook drukveren aanwezig zijn in lichtschakelaars, mobiele telefoons, printers, je toetsenbord en zelfs je fiets? Technische Veren Twente is gespecialiseerd in het laatste; Letterlijk alle drukveren die tussen de balpen-veer en de autoveer in zit!

Trekveren

Trekveren zijn in staat blijvende kracht uit te oefenen op deuren, scharnieren en zo verder. Ze kunnen hierdoor een behoorlijke kracht voor de gebruiker overnemen. Een bekende toepassingsvorm is de garagedeur, hier wordt door toepassing van een lange trekveer met een grote diameter het gemakkelijk om de deur te openen en te sluiten. Ook wordt dit type industriële veer gebruikt in deuren van ovens, of andere middelgrote toepassingen. Technische Veren Twente is gespecialiseerd in trekveren in deze laatste orde van grootte.

Torsieveren

Als je een deurslot uit elkaar zou halen dan vind je daar een aaneenschakeling van torsieveren. Een torsieveer is feitelijk een trekveer, maar dan zonder ogen. Er vindt hierbij in plaats van uittrekking een axiale verdraaiing plaats, waarbij de ogen vaak zijn vervangen door poten. Wanneer je de sleutel ronddraait kan een torsieveer worden gebruikt om een actie in gang te brengen; Bijvoorbeeld het vergrendelen of ontgrendelen van een deurslot.

Draadveren

Draadveren beschikken over een minder herkenbare vorm, aangezien een draadveer werkelijk iedere vorm kan aannemen. Afhankelijk van de toepassing kan dit type industriële veer precies zo gemaakt worden dat deze exact zijn functie uitoefent. Draadveren worden vaak gebruikt voor een klemmende toepassing, maar ook als tentstokveer of vergrendelveer.

Industriële veren uit bandstaal

Dit type industriële veer is minder bekend en vaak worden de producten die hier betrekking op hebben niet snel als een ‘veer’ herkend. De clip waarmee je je tafelkleed vastmaakt aan een tuintafel is een bladveer. Hij oefent druk uit op het blad van de tafel, waardoor het in staat is het tafelkleed vast te klemmen. Als deze clip niet uit een verend materiaal zou zijn vervaardigd, dan kan deze na een aantal keer gebruik zijn vorm verliezen en daardoor ook zijn functie.

Bladveren

Bij een bladveer denkt men snel aan de vering van een terreinauto. De vering ervan wordt vaak gemaakt uit verschillende, relatief dikke, lengten verenstaal die aan elkaar worden bevestigd. Op deze manier ontstaat er een bladveer die trapsgewijs zijn kracht opbouwt. Dit grote type bladveer staat echter in schril contrast met de bladveren die het grootste deel van de markt vertegenwoordigen. Dit zijn vaak kleinere bladveren voor geheel uiteenlopende toepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bovengenoemde tafelklem, maar ook batterijcontacten, eindklemmen, vergrendelklemmen etc. De mogelijkheden tot het gebruik van bladveren zijn werkelijk eindeloos. Technische Veren Twente is gespecialiseerd in de kleinere bladveren.

Industriële veren

Productie van industriële veren

Het voortbrengen van industriële veren is een expertise. Verenstaal heeft het nadelige effect altijd te willen terugveren. Bij het buig- en zetproces dient hier dan ook rekening mee te worden gehouden. Afhankelijk van de materiaalsoort, toestand en dikte wordt het materiaal precies zó gebogen om de gewenste vorm te verkrijgen. En dat betekent lang niet altijd dat het product met dezelfde vorm wordt gezet, het veert immers weer terug.

Productie van veren uit draad

Industriële veren uit draad zoals trekveren, drukveren en (simpele) torsieveren worden veelal op een wikkelmachine of een draaibank vervaardigd. Ingewikkelde torsieveren en draadveren worden vervaardigd op 3d-buigmachines. Het machinepark van Technische Veren Twente beschikt over modern materieel, waarmee vrijwel iedere industriële veer uit draad kan worden vervaardigd. Wanneer de industriële veer complexer wordt, kan het zijn dat inzet benodigd is van een Engineer.

Productie van bladveren

De productie van industriële veren uit band begint altijd met het maken van productiegereedschap. In tegenstelling tot de productie van veren uit draad, is er voor een product uit band (bladveer) geen ‘standaard’ gereedschap beschikbaar. Gereedschap hiervoor dient dus altijd op maat te worden gemaakt. Industriële veren uit band kunnen worden voortgebracht op een excenterpers, hierbij worden aan de hand van een volg-snij-buigstempel de gewenste bewerkingen uitgevoerd. Een andere methode voor de vervaardiging van bladveren betreft het gebruik van een stans-buigmachine. Hierbij wordt het bandmateriaal eerst op lengte gemaakt, direct en volautomatisch gevolgd door het toevoegen van de buigbewerkingen. In dit geval dient er dus een op maat gemaakt stempel alsook buiggereedschap vervaardigd te worden. Voor kleine oplages kan er gebruik worden gemaakt van een laserbank, de buigbewerkingen worden vervolgens aangebracht door middel van handgereedschappen. Technische Veren Twente beschikt over de Engineers om al het hierboven genoemde gereedschap in huis te vervaardigen. De algehele vervaardiging van industriële veren uit band vindt dus volledig onder één dak plaats. Lees meer over de vervaardiging van bandproducten en bladveren.

Meer informatie?

zij staan u graag te woord