Dé high-tech verenfabriek
+31 541 58 52 52 info@tvt.nl

1969
Vanuit een schuur in Enschede

Na een aanloopperiode van enkele jaren wordt onder leiding van Dhr. Kemna (senior) en zijn echtgenote Mevr. Kemna Technische Veren Twente opgericht. In eerste instantie in een klein schuurtje aan de Bentrotstraat in Enschede, waar het bedrijf ruim 10 jaar huis hield. De productie begon onder andere met rvs bandjes voor koffie- en theekannen van Randwijck, waarvoor het bedrijf ongeveer 50 jaar lang productie heeft gevoerd.

1982
Verhuizing naar oldenzaal

Met het betrekken van het pand aan de Ainsworthstraat werd Technische Veren Twente in staat gesteld te groeien, zowel in marktaandeel als in kennis en technologie. Het is op deze plek waar de basis werd gelegd voor volautomatische productie op basis van geautomatiseerde CNC productiemachines. De eerste aanzet hiertoe werd in 1991 gezet door de aanschaf van een volautomatische Wafios Full31 wikkelmachine voor de vervaardiging van druk- en trekveren.

1988
Bewezen veerkrachtig

Geheel onverwacht komt Herman Kemna (sr.) te overlijden, in deze periode bewijst het bedrijf zijn ultieme veerkracht. Mevr. Kemna neemt op lovenswaardige wijze de dagelijkse leiding over en zet samen met het personeel haar schouders onder de voortzetting. En mét resultaat: Het bedrijf behoudt niet alleen continuïteit, maar groeit en zet verder in op automatisering van de productie.

1998
Aanschaf eerste 3d-buigmachine

In 1998 is overgegaan tot aanschaf van de eerste Wafios FMU 3d-buigmachine, waarmee ook volautomatische productie van torsieveren en trekveren mogelijk werd. Naast investeringen in automatische productie van producten uit draad is in deze periode ook de basis gelegd voor automatische productie van veren uit bandstaal. Producten die in deze periode veelvuldig van de machines rolden zijn sleepcontacten voor spoorwissels, snelsluiters, maar ook geleider-goten voor echoapparatuur.

2000
Een echt familiebedrijf

Na reeds enkele jaren binnen Technische Veren Twente actief te zijn geweest, neemt Herman Kemna (jr.) het roer over van zijn moeder. Zij blijft nog wel de administratie voeren. De filosofie om in te zetten op automatische productie van veren uit bandstaal wordt in deze periode gesmeed. Om hierin te voorzien zijn plannen ontstaan voor een compleet nieuw te bouwen bedrijfspand aan de Willem Vleertmanstraat. Er wordt onder andere meer ingezet op het vervaardigen van gereedschappen voor zowel machines als handponsen. In deze periode zijn de eerste stansbuig-machines, maar ook een tweede draadvonkmachine aangeschaft.

2003
Verhuizing naar nieuw pand in Oldenzaal

Met 2350 m2 aan productieoppervlak is het nieuwe pand klaar voor de toekomst. Er kan hier optimaal worden ingezet op zowel de automatisering van stans en buigprocessen voor bandproducten en 3d-buigprocessen voor draad. Onder bezielende leiding van Herman Kemna (jr.) wordt hierin dan ook flink geïnvesteerd en het aantrekken van machines zoals FSE, FMU04, FMU01 en meerdere stansbuigers onderschrijft dat. In de voorbije periode is het opbouwen van een eigen gereedschapsmakerij reeds in gang gezet, met het betrekken van het nieuwe pand komt dit in een stroomversnelling. Meerdere machines worden voor dit doeleinde aangeschaft en ook krijgt de gereedschapsmakerij een eigen deel van de fabrieksruimte toegewezen.

2005
Groei

Afname-aantallen nemen toe en door de verrichte investeringen in machines is Technische Veren Twente in staat om snel aan de toenemende vraag te voldoen. Door expertise in het voortbrengen van zogeheten (en complex te vervaardigen) slangenklemmen voor de warmtebeheersing industrie worden uit deze hoek nieuwe klanten aangetrokken.

2008
Robotisering

Om de automatisering naar een hoger niveau te tillen worden voor een beperkte range aan producten 2 robots aangeschaft die het eentonige werk van oppakken en verpakken op zich nemen. De robots stellen het bedrijf in staat tegen concurrerende tarieven de handling te verrichten, hetgeen bij grotere aantallen voordelen oplevert.

2009
Crisis

Doordat er zich nieuwe projecten en opdrachten uit verschillende sectoren aandienen, weet het bedrijf ondanks de crisis een omzetgroei te realiseren. Er worden in deze periode gezamenlijk met Volkerrail speciale spoorwegclips t.b.v. geluidsreductie ontwikkeld. De afnameaantallen van deze producten nemen een vlucht en worden vaak per zeecontainer verscheept binnen Nederland, maar ook naar Duitsland en zelfs ‘down under’. Dit is voor Technische Veren Twente de aanzet geweest tot het voeren van wereldwijde handel. Er wordt geïnvesteerd in een Lasersnijmachine om snel te kunnen voorzien in prototypes en samples. Tevens kunnen hiermee onderdelen worden gemaakt voor gebruik in gereedschappen en stempels.

2016
Wereldwijd beroep op expertise

Door goede beoordelingen bij wereldwijd opererende afnemers en dankzij centrale inkoopsystemen komt Technische Veren Twente in beeld bij vestigingen verspreid door Europa en daarbuiten. Tevens wordt er steeds vaker beroep gedaan op de expertise en de in huis aanwezig zijnde technieken. Technische Veren Twente dient steeds vaker als sparringpartner in het ontwikkelproces van nieuwe producten en dankt hier verschillende nieuwe productgroepen en afnemers aan.

2019
Jubileumjaar

Het 50-jarig bestaan van het bedrijf en daarmee tevens de ideale gelegenheid om het productiepark verder uit te breiden met een nieuwere, snellere en nauwkeurigere wikkelmachine. Er wordt ook geïnvesteerd in state-of-the-art kwaliteitscontrolesystemen, waardoor afwijkingen aan producten in een vroegtijdig stadium kunnen worden geconstateerd. Dit maakt het bedienen van klantgroepen waarbij hoge nauwkeurigheidseisen worden gesteld mogelijk.